Vejce a cholesterol, mýty a realita
Vejce jsou bohatým zdrojem cholesterolu a proto by jich měl člověk jíst co nejméně. Cholesterol způsobuje infarkty a mrtvice, takže jsou vejce vlastně malí zabijáci. Je to tak? Ani trochu. Za celým mýtem je jako obvykle logická úvaha, ale žádné vědecké důkazy.
Vliv cholesterolu v potravinách a zejména sledování vlivu konzumace vajec na hladinu cholesterolu a výskyt kardiovaskulárních nemocí jsou oblíbená témata dlouhé řady velkých srovnávacích studií dneška a nedávné historie. Ukazuje se totiž, že mantra, které zastánci zdravé výživy věřili doslova celý život, stojí na hliněných nohách. Studie zahrnující více než 117 000 mužů a žen neprokázala žádné zvýšení rizika infarktů u lidí, kteří jedli až jedno vejce denně.
Škodlivý vliv cholesterolu a nebezpečí vzniku kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt a mrtvice. Léta se měla celá věc za jasnou a dokázanou, teprve studie z poslední doby ukazují, že jsou tu složitější souvislosti a příčiny.
Jak je to možné? Ukazuje se , že jen asi 25 procent cholesterolu v krvi pochází přímo z potravy. Zbývajících 75 procent produkují játra při konzumaci nasycených tuků, jaké najdete v cheeseburgerech, koblihách a podobných dobrotách. Vejce navíc obsahují řadu dalších živin, které snadno vyváží a převáží jakékoliv újmy, které by snad mohl způsobit jejich cholesterol. Jsou to nenasycené tuky, kyselina listová, vitamíny ze skupiny B a pestrý koktejl minerálních látek.
Ve skutečnosti mohou být vejce docela dobře také složkou vyvážené a naprosto racionální stravy. Ani dvě vejce denně nepředstavují pro hladinu cholesterolu vážné riziko, a to je víc, než by nám asi dlouhodobě chutnalo. Průměrné vejce obsahuje cca 200 mg cholesterolu, přičemž American Heart Association doporučuje nepřekračovat 300 mg cholesterolu denně. S vědomím toho, co jsme si psali o játrech, si v klidu užijte svoji ranní omeletu místo slaniny a hranolek – nikoliv spolu s nimi.
Mimochodem, vejce nejsou jedinou cholesterolovou bombou, kterou pozdější výzkum očistil od zlých předsudků, velmi zajímavě vyšly třeba i testy u krevet…
Zdroje:
http://www.rd.com/health/healthy-eating/7-food-myths-you-probably-know-but-are-worth-repeating/
http://www.heart.org/HEARTORG/
Fotografie: