Svěží retro kuchyňské spotřebiče SMEG

Dnes se podíváme na ucelenou sérii kuchyňských spotřebičů italské provenience, která se honosí odkazem na zlatá padesátá léta v užitném designu. Když se řekne italská návrhářská škola, je dobré zbystřit, protože to nikdy nebude nuda. Je ale značka SMEG spojená také s dostatečnou spolehlivostí a kvalitou?


Když se řekne užitý design padesátých let, hned si představíme, o čem je řeč. Oblé tvary, lesklé povrchy, neskutečná paleta barev, leštěné chromové prvky a dojem nadčasové solidnosti z využití kvalitních materiálů. Svět sice tehdy objevil plasty, ale vnímal je jinak, než dnes. Jako možnost využití nových barev, povrchů odolných proti korozi, snížení hmotnosti spotřebičů a možnosti vyrábět za ceny přijatelné pro střední třídu.

smeg

Část z designové řady nových spotřebičů SMEG – zleva topinkovače, napěňovač mléka, citrusovač a varná konvice s nastavitelnou teplotou. Oblé tvary, lesklé chromy a příjemně robustní konstrukce v každém detailu budí důvěru a příjemné pocity při používání.

Už na první pohled je podobnost s designem padesátých let jasná a viditelná. Kdo by ale myslel, že stačí okopírovat tehdejší výkresy a bude hotovo, moc by asi neprodal. Retro je pěkná věc, ale nemusí obstát u lehce zpohodlnělých současníků z třetí dekády jednadvacátého století. Proto je dobré vědět, že narazíte i na příjemně soudobé standardy v bezpečnosti ovládání a manipulace, které rozhodně nejsou zastaralé.

robot smeg

Oblé aerodamické tvary naznačují spoutanou sílu a přitom vytříbenou eleganci italského hřebce. Jako by právě vystoupil ze stroje času.

Že se SMEG nebojí ani barev, se snadno přesvědčíme po několika vteřinách listování nabídkou. Pastelové odstíny nabízí většina přístrojů a některé jdou ještě dál.

kávovar SMEG

Pákové kávovary SMEG jsou obzvlášť pěkné. Je libo růžovou nebo světle modrou barvu? Perfektně splynou s moderním i retro interiérem, ale nebojte se nikdo je nepřehlédne, stanou se nenucenou ozdobou spíš, než křiklavým středobodem prostoru.

Oblé tvary dobře působí na psychiku, protože z nich jaksi vyzařuje pohoda a bezpečí. I bez toho, aby v tom někdo hledal nadpřirozeno, je to asi tak nějak přírodně podmíněná věc, jako když si zahradu vyzdobíme spíš vodou omletými valouny, než ostrým štěrkem.

barevná škála SMEG

Některé z výrobků SMEG se nabízejí v rozšířené paletě a je rozhodně na co koukat. Ani zlatá barva nepůsobí nevkusně a nepatřičně, i když si asi nenajde zdaleka tolik fanoušků, jako běžnější červená, černá nebo krémová.

Pozitivní je, že se spotřebiče SMEG vyrábějí v Evropě a chodí přímo z továrny hodně dobře zabalené – každá krabice ve svém vlastním lepenkovém kartonu. To brání poškození při dopravě a celkově tak snižuje počet možných reklamací.