Kouzlo vaření pod tlakem
Tlakový hrnec by měl být součástí každé kuchyně. Některá z tradičních středoevropských jídel bez něj neuvaříte, jiná s výrazně horším výsledkem. Šetří čas, energii i peníze a přesto k němu mají některé kuchařky chladný, nebo dokonce odmítavý přístup. Zvláštní, ne?
Jak takový tlakový hrnec funguje?
Princip tlakového hrnce je docela snadný. Jak už jeho název napovídá, jedná se o tlak. Jednoduše řečeno, jedná se o silnostěnnou nádobu, ve které se vaří pod mnohem vyšším tlakem, než je běžné (280-300 kPa). Díky tomu, má voda vyšší teplotu vaření (120 – 130°C, zatím co normální bod varu je kolem 100°C) a pokrm je uvařen o dost rychleji než v běžném hrnci. Díky uzavřené nádobě je také pokrm chuťově výraznější.
Moderní tlakový hrnec je dokonalým dílem techniky, designu a bezpečnosti. Fotografie: Homeware.cz
Výhody
Jedním z velkých plusů je úspora energie, díky rychlejšímu vaření, která může dosahovat až 70% o proti klasickému nádobí.
Bezpečnost. Jelikož tlakový hrnec obsahuje hned několik pojistek a mimo hlavního ještě i pojistný ventil, je riziko opaření menší než při manipulaci s kastrolem a pokličkou.
Čas. Oproti klasickému vaření, např. hovězího masa, které se normálně dusí i několik hodin, se tady jeho příprava zredukuje zhruba na 30 minut.
Chuť. Hlavně při dušení a přípravě ve vlastní šťávě. Jelikož pára nemá tolik možností se odpařit, zůstává většina chutí a vůní v pokrmu.
Příklady délky vaření
Je nutno si ještě říct, že čas vaření se začíná počítat od dosažení varného tlaku, což se u většiny moderních tlakových hrnců pozná podle objevení se barevného ukazatele. Po skončení vaření se obvykle ještě nechává hrnec dojít 3-10 minut na vypnutém sporáku bez přísunu tepla.
- Brambory 7-9 minut
- Rýže 12-15 min
- Předem namočená čočka 12 – 20 min
- Vepřové na malé kousky 5 min
Je to jen několik málo příkladů a doba přípravy je pouze orientační, ale i tak je vidět, že nám tlakový hrnec dokáže ušetřit hodně času.