Alessi Plissé ve stylu skládaných sukní

Alessi Plissé ve stylu skládaných sukní

Existují výrobci, kteří se se svými spotřebiči drží na špici současných trendů. Pak existují takoví, co produkují jakýsi střední proud, co nepotěší, ale ani neurazí. A pak tu jsou takové výjimky, které jsou v designu spotřebičů zcela proti proudu. Příkladem je italský výrobce Alessi, za kterým stojí špičkoví návrháři užitého designu, ale který staví všechny trendy doslova na hlavu. Když si koupíte třeba takovou rychlovarnou konvici, očekáváte, že v ní hlavně a především uvaříte vodu. Jasně, ale taky víte, že když bude ošklivá, nebude vás doma bavit se na ni dívat, a to…
Co je to Full Tang? A kde má nůž stopku?

Co je to Full Tang? A kde má nůž stopku?

V konstrukci kuchyňských nožů jste si určitě všimli spousty rozdílů a tím nemyslíme jenom velikost a tvar. Spolu s tím, jak se výrobci snaží pokrýt celé spektrum cen pro zákazníky se výrazně liší kvalita a provedení základních stavebních prvků dobrého nože. Dnes si tedy povíme o uchycení čepele do střenky, variantách a obnovené popularitě nožů Full Tang. Čepel nože směrem k jejímu úchopu (střence) může nebo nemusí přecházet do masivní kovové záštity. Ta na konci ostré části nože slouží především jako ochrana prstů před sklouznutím po střence směrem k ostří nože, ochrana prstů…
Ocílka – jak funguje a jaké jsou její druhy?

Ocílka – jak funguje a jaké jsou její druhy?

Co odlišuje kuchařské profesionály od hobíků a běžných "návštěvníků kuchyně" hned na první pohled? Není to ani zástěra, čepice, ani kuchařský rondon, jak se říká haleně zapínané ve dvou řadách, co vypadá trochu jako uniforma. Je to ocílka, kterou kuchař ovládá bravurně a hlavně po ní sahá každých pár minut, kdežto doma ji v lepším případě máme nepoužitou v zásuvce. Dívat se na profi kuchaře nebo řezníka, s jakou jistotou dovedou nůž v mžiku protáhnout přes ocílku je docela požitek. My ostatní bychom se neměli nechat zahanbit tím, že to nedokážeme tak rychle a plynule, protože…
Svěží retro kuchyňské spotřebiče SMEG

Svěží retro kuchyňské spotřebiče SMEG

Dnes se podíváme na ucelenou sérii kuchyňských spotřebičů italské provenience, která se honosí odkazem na zlatá padesátá léta v užitném designu. Když se řekne italská návrhářská škola, je dobré zbystřit, protože to nikdy nebude nuda. Je ale značka SMEG spojená také s dostatečnou spolehlivostí a kvalitou? Když se řekne užitý design padesátých let, hned si představíme, o čem je řeč. Oblé tvary, lesklé povrchy, neskutečná paleta barev, leštěné chromové prvky a dojem nadčasové solidnosti z využití kvalitních materiálů. Svět sice tehdy objevil plasty, ale vnímal je jinak, než dnes. Jako možnost využití nových…
Trvanlivost vakuovaných potravin

Trvanlivost vakuovaných potravin

Vakuované potraviny vydrží déle. Nedostatek kyslíku uvnitř balení brzdí chemické i biologické procesy, které jinak u čerstvých potravin vedou k jejich zkáze. V kombinaci s nízkou teplotou se tak v potravinách prakticky daří zastavit čas. Ale na jak dlouho? O kolik déle vydrží dobře zabalené potraviny proti těm nevakuovaným? To záleží na víc věcech a v tomto článku si uvedeme i nějaké osvědčené postupy, jak maximalizovat užitek z vakuování potravin vlastními silami doma. Je potřeba si říci, že ani v mrazáku, ve vakuovém obalu a s třemi vrstvami dalších plastových sáčků kolem není…
Keramická chlebová forma Emile Henry – použití a údržba

Keramická chlebová forma Emile Henry – použití a údržba

Spousta lidí se v poslední době pustila do pečení domácího chleba, což je skvělé. Dokonce je celkem zvláštní, že se opravdový boom domácího pečení dostavil až teď, když je chléb ve střední Evropě asi nejzákladnější potravinou a doteď jsme ho v drtivé většině kupovali. Metod pro domácí pečení je celá řada, ale perfektní variantou je využití keramické chlebové formy. Řekneme si proč a jak. Keramické formy na pečení chleba z dílny francouzských mistrů Emile Henry ze špatného těsta perfektní chléb nevykouzlí. Ale pozdvihnou váš výborný chleba ještě o úroveň výš díky poměrně jednoduchému…
Vakuování potravin – k čemu je dobré?

Vakuování potravin – k čemu je dobré?

Člověk je jako všežravec závislý na příjmu živin a energie z potravin rostlinného a živočišného původu. A protože už od mladší doby kamenné nežije jako lovec - sběrač, musí se více nebo méně potýkat s přirozenými procesy, které znehodnocují jeho stravu v průběhu transportu a skladování. Konzervace chladem je stará, jako lidstvo samo, ale věděli jste, jak se uchovávání potravin dá ještě vylepšit vakuováním? Rostlinná i živočišná tkáň, která nám slouží za potravu, se působením enzymů, tepla, vlhka a mikroorgamismů stává po čase nepoživatelnou. Důvodem, proč řadu potravin uchováváme v lednici, je to,…
Pěstujte si doma medvědí česnek!

Pěstujte si doma medvědí česnek!

Medvědí česnek patří k populárním jarním bylinkám, přísadám jarních jídel a brzkým zdrojům čerstvých vitamínů po dlouhé zimě. Jeho obliba a možnost podívat se na internet, kde zrovna roste, ale bohužel vedou společně k drancování lesa a projevům vandalismu. Můžeme se tedy omezit na ohleduplný sběr pár lístků, které sníme ten den čerstvé, nebo se pustit do pěstování doma a pak se v konzumaci nemusíme ničím omezovat. Medvědí česnek v přírodě najdeme ve vlhčích a stinných částech listnatých nebo smíšených lesů, případně na podmáčených loukách. Většinou tvoří doslova koberce a tak se zdá…
Tři nejčastější chyby při ostření nožů

Tři nejčastější chyby při ostření nožů

Perfektně ostrý nůž je a vždycky byl nejdůležitějším nástrojem v kuchyni a při spoustě dalších výrobních činností. Ze samotného ostření pomocí brusných kamenů se ale v moderní době stalo něco víc, než prostá nutnost - jedná se o vzrušující zábavu i pro lidi, kteří se nezabývají ani výrobou nožů, ani profesionálním vařením. Stejně jako u spousty věcí, ke kterým má člověk možnost se propracovat svépomocí, i u manuálního broušení nožů se dopouštíme začátečnických chyb, které jsou přirozené, ale které je také potřeba odbourat, než dosáhneme opravdových výsledků. Nestálý sklon nože proti kameni Úhel, pod…