Vakuování potravin – k čemu je dobré?

Člověk je jako všežravec závislý na příjmu živin a energie z potravin rostlinného a živočišného původu. A protože už od mladší doby kamenné nežije jako lovec – sběrač, musí se více nebo méně potýkat s přirozenými procesy, které znehodnocují jeho stravu v průběhu transportu a skladování. Konzervace chladem je stará, jako lidstvo samo, ale věděli jste, jak se uchovávání potravin dá ještě vylepšit vakuováním?


Rostlinná i živočišná tkáň, která nám slouží za potravu, se působením enzymů, tepla, vlhka a mikroorgamismů stává po čase nepoživatelnou. Důvodem, proč řadu potravin uchováváme v lednici, je to, že nízká teplota velmi významně tyto destruktivní procesy zpomalí. Většina enzymatických, chemických a mikrobiálních procesů vyžaduje pro svoji funkci teploty mezi 5 a 60 °C a proto potraviny chladíme při teplotě pod 5° a tepelně je opracováváme při teplotách nad 60 °C.

Druhou podmínkou pro zmíněné tři destruktivní procesy je potom velmi často přístup vzduchu. Potraviny přirozeně dýchají a kromě zmíněného se zbavují vlhkosti, nebo přijímají nežádoucím způsobem vlhkost z okolí. Tomu je nejlépe zabránit izolací od vzduchu, nebo dokonce vakuováním, kdy se velká část vzduchu odsaje i z drobných pórů potravin, kde přispívala k procesům degradace.

vakuování potravin

Sada na vakuování potravin Fresh & Save se skleněnými nádobami

Jaké máme možnosti vakuování potravin?

Jistě jste si všimli, že část potravin se už vakuovaná prodává. Z chlazených, mražených, ale často i z čerstvých nebo tepelně upravených potravin je odsátý vzduch, nebo se balí v ochranné atmosféře. Doma se tedy nechystáme zkoušet nějaké moderní výmysly, ale spíš použít principy, které se pro prodloužení čerstvosti a nezávadnosti využívají běžně a dlouhodobě. Potraviny vakuované nebo balené v ochranné atmosféře nabízejí prodlouženou životnost do okamžiku, než porušíme balení.

K vakuování potravin přistupují dnes i restaurace s rozvozem jídla. Průmyslové vakuovačky využívají zatavení do vaniček a fólií s odsátím vzduchu a díky tomu vydrží pokrmy čerstvé několik dní. Vakuovačku s podobným výkonem a dalšími parametry si ale domů nikdo asi pořizovat nebude.

Pro domácí použití jsou naopak přímo určeny skleněné nebo plastové dózy s vakuovým uzávěrem, vakuové sáčky a případně také uzávěry na lahve, a to v kombinaci s ruční pumpou na baterie, která vyčerpá vzduch v domácích podmínkách a dostatečně pohodlně.

Jaký to má význam?

Množství komunálního odpadu ve formě prošlých a jinak znehodnocených potravin se v dnešní době často skloňuje. Existují výpočty pro průměrnou domácnost a i když se to nezdá, za průměrný rok se to množství docela nastřádá. Na zlepšenou péči o skladování a trvanlivost potravin se tak můžeme dívat nejen jako na otázku našeho zdraví, kdy se vyhneme riziku konzumace zkažených potravin, ale i jako na možnou úsporu v množství odpadu, který pochází z plýtvání potravinami, úsporu energie potřebné k jejich výrobě, nebo i pohonných hmot, které spotřebujeme při častějších nákupech potravin. Vakuování potravin je chytré, rozumné, prospěšné i ekologické.